Workshops afval voor de BSO

In de workshops staat het thema duurzaamheid centraal. De onderwerpen van de workshops worden op een creatieve en interactieve manier benaderd. Kinderen gaan zelf aan de slag om te onderzoeken waaruit een afvalproduct bestaat en geven hier met hun eigen creativiteit een nieuwe functie aan. De kinderen worden bewust van de waarde van het afval dat wij dagelijks weggooien. Duur van één workshop is 1 tot 1,5 uur.

Inhoud van de workshops

 

 1. Puur en plastic
  Water uit de kraan is schoon en duurzaam. Door minder uit plastic flessen te drinken heb je minder transport en afval. Plastic kan gerecycled worden als het apart wordt ingezameld.

 2. Pulp en papier
  Papierverbruik kun je verminderen en papier kun je recyclen. Dan is er minder productiebos nodig. In productiebossen is weinig biodiversiteit.

 3. Tetra Trash
  Drinkpakken worden niet ingezameld en gerecycled. Dus hoe minder je ze gebruikt, hoe beter. Als je toch drinkpakken nodig hebt, maak er dan na gebruik iets leuks van.

 4. Lekker verpakt
  Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit plastic verpakkingsmateriaal; schadelijk voor dieren en milieu. Wormen en andere kleine beestjes ruimen natuurlijk afval af. Daarom experimenteren we met verpakkingen van zetmeel.

 5. Giftig beestje
  Door een zuinig ledlampje te gebruiken gaat de batterij langer mee. We bespreken wat je doet met een lege maar toch nog giftige batterij en waarom oplaadbare batterijen beter zijn.

 6. Urban jutten
  Zwerfafval is een groot probleem in de wereld. We gaan daarom met z'n allen de eigen omgeving opruimen en kijken daarna waar het zwerfafval uit bestaat. En we praten erover. “Gooi jij wel eens wat op straat?”

Kosten

De kosten van de workshops worden betaald vanuit “Schoon Zeeland' , een samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de NME-centra.

Voorwaarden

De workshops zijn bedoeld voor een groep van minimaal 7 tot maximaal 12 kinderen in de leeftijd van ongeveer 7 – 12 jaar. Een gastdocent verzorgt de lessen maar er dient 1 leider/ster bij aanwezig te zijn om mee te helpen.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact met ons opnemen. We maken dan samen met u een planning.