Natuur voor ouderen

MEC De Bevelanden is een stichting die mensen wil stimuleren bewuster met natuur en milieu om te gaan. Dit doet het MEC door jong en maar óók oud in contact te brengen met en te informeren over de natuur en het milieu in eigen omgeving. ’Het is bekend dat natuuractiviteiten een positieve invloed hebben op de gezondheid van ouderen’, daarom organiseren wij een tweetal activiteiten voor de ouderen uit de Bevelanden.

Lezing Oosterschelde

Namens het Nationaal Park Oosterschelde bieden wij de zorgcentra in de regio een lezing aan over de Oosterschelde. De lezing wordt gegeven door twee vrijwilligers van ons, mw. Ria Oranje en  Rina van Vossen. Zij komen naar het zorgcentrum toe en vertellen aan de hand van mooie foto's verhalen over vroeger en nu. Ook nemen ze herkenbare materialen mee uit de Oosterschelde zoals schelpen, wieren en andere aanspoelsels. De bewoners mogen deze materialen voelen, ruiken en bekijken en men wordt uitgenodigd om eigen ervaringen te vertellen.

De lezing kan gegeven worden voor grote én kleine groepen en duurt ongeveer 1½ uur (afhankelijk van koffiepauze etc.) of zolang de concentratie goed is . Ook voor huiskamerprojecten is het een zinvolle onderbreking van de dag.

Kosten

Deelname is gratis. Als je dit voor de bewoners een leuke en zinvolle activiteit vindt neem dan contact op met MEC De Bevelanden. Daarna neemt onze vrijwilliger contact met jullie op om verdere afspraken te maken (locatie, exacte tijd, aantal deelnemers, bijzonderheden etc.).

Mede mogelijk gemaakt door Nationaal Park Oosterschelde en Provincie Zeeland.

 

Op "Groene visite" met de IVN natuurkoffer

Afgelopen jaar zijn IVN natuurgidsen van IVN Zeeuwse Delta op "Groene visite" gegaan bij verschillende zorgcentra op  Schouwen-Duiveland en de Bevelanden. Een leuke activiteit over de natuur.

Zo zit de activiteit in elkaar.

Elk zorgcentrum is anders maar bij ieder centrum krijgen de bewoners van tijd tot tijd verschillende activiteiten aangeboden. Als je wilt kan daar nu ook een natuuractiviteit aan toegevoegd worden. Natuurgidsen van het IVN komen met een koffer vol natuur naar jullie toe en laten de bewoners hun zintuigen prikkelen en herinneringen van vroeger ophalen aan de hand van foto's en levende materialen. De activiteit duurt zolang de bewoners geconcentreerd zijn maar niet langer dan 1,5 uur (inclusief koffiepauze).

Dit wordt er van jullie verwacht.

De natuurgids begeleidt het geheel maar het is zeer wenselijk dat er minimaal 1 activiteitenbegeleider aanwezig is. Hij of zij kent de bewoners en andersom ook.

Kosten

Je betaalt voor bovengenoemde activiteit € 40,- per keer voor een "groene visite".  Hiervoor komt een IVN vrijwilliger langs die een training heeft gevolgd.  Voor meer informatie of aanmelden neemt u contact op met Ruben Mulder van IVN Natuureducatie, r.mulder@ivn.nl, tel: 070-3023030.

Natuurkofferworkshop
Met de Natuurkofferworkshop leidt IVN Natuureducatie welzijnsmedewerkers en vrijwilligers op om zelf aan de slag te gaan met de Natuurkoffer. Hoe kun je de natuur naar binnen halen, herinneringen van vroeger ophalen en de zintuigen aanspreken. Kortom hoe maak je binnen een mooie natuurbeleving mogelijk voor bewoners van een zorginstelling. Wil je als zorgorganisatie een dergelijke workshop aanbieden voor jouw medewerkers en (nieuwe) vrijwilligers meld je dan bij met Ruben Mulder van IVN Natuureducatie, r.mulder@ivn.nl, tel: 070-3023030.