<terug naar overzicht

Nieuw! Gastcollege Energietransitie

13-07-2022

Een RES-les (??) én een spannend warmte experiment voor groep 7 en 8

Vanaf oktober bieden de Zeeuwse NME-centra twee gratis interactieve gastcolleges aan: een les over de Regionale Energiestratgie (RES) en een spannend Warmte Experiment
De gastcolleges zijn bedoeld voor groep 7 en/of 8 en worden los of als een duo-les aangeboden. Tijdens de RES-les gaan we op interactieve wijze, samen met de kinderen, de ins en outs van de Regionale Energiestrategie (RES) in Zeeland verkennen.
In het Warmte Experiment leren de kinderen met behulp van een mini-huisje en isolatiemateriaal wat isolatie is en doet.


De RES-les
Hoe kan Zeeland de uitstoot van CO2 verminderen? Wat moeten we doen om voldoende duurzame stroom op te wekken? Hoe maken we het vervoer duurzamer? In de Res-les komt dit allemaal aan bod. We leggen een deel klassikaal uit, maar daarna zetten we de kinderen aan het werk. Net zoals het ging bij het opstellen van de Zeeuwse Energiestrategie maken we drie zogenoemde sectortafels. Aan elke tafel gaan de kinderen met elkaar de discussie aan.


Een spannend Warmte Experiment
Het Warmte Experiment bestaat uit vijftien handgemaakte minihuisjes met een ingebouwde thermometer, verschillende soorten isolatiematerialen en een warmte element (een soort verwarming). De opdracht luidt: ‘verwarming’ aan en isoleren maar!
De minihuisjes worden door de kinderen zo goed mogelijk geïsoleerd, wat is de invloed van de verschillende soorten isolatiematerialen? Net zoals in een echt huis, gaan de kinderen onderzoeken en berekenen welke impact hun manier van isoleren heeft gehad.

Aanmelden kan via deze link