9december

Plan Boom Zeeland

Gratis bomen uitdeelactie in Zeeland

Tijd 11.00 - 16.00
Locatie Kattendijksedijk 23, Goes
Leeftijd Volwassenen
Kosten

1200 nieuwe bomen in de gemeente Goes

Op zaterdag 9 december worden er bij ons 1200 bomen en struiken uitgedeeld aan de inwoners van de gemeente Goes. Wethouder de Goffau van de gemeente Goes zal om 11.00 uur de eerste boom uitreiken.

Inheemse bomen en stuiken zijn goed voor de Zeeuwse natuur
Particulieren konden in september kiezen uit 12 soorten inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, wilg en linde. Er is bewust gekozen voor inheems, want inheemse soorten zijn beter voor de biodiversiteit. Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten.

Haal meer uit een boompje
Bomen hebben nog veel meer te bieden. Ze leggen grote hoeveelheden CO% vast, wat het klimaat ten goede komt. Bovendien maken ze de leefomgeving groen en gezond. De temperaturen van afgelopen zomer lieten het overduidelijk zien, het wordt steeds vaker en langer erg warm. Bomen en struiken kunnen helpen om hittestress tegen te gaan. Ze geven schaduw, waarin het soms wel meer dan 10 graden koeler is dan in de volle zon! Bomen fungeren ook als waterreservoir; de bladeren en de wortels houden het vocht in de bodem langer vast. Dat wordt steeds belangrijker met de toenemende lange periodes van droogte. Meer groen in de wijk zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen en geleidelijk afgevoerd. Dit voorkomt overbelasting van het riool bij hoosbuien, die ook steeds vaker voorkomen.

Ophalen, planten en verzorgen
Het is nu de juiste tijd om boompjes en struiken te planten. Het plantseizoen is zojuist begonnen en loopt tot en met maart. Inwoners van de gemeente Goes die de boompjes in september hebben besteld, kunnen die met een bestelbewijs bij het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden ophalen. Vrijwilligers staan klaar om de boompjes uit te delen. Ze kunnen het beste direct na ophalen geplant worden, zodat de wortels niet uitdrogen. Plantinstructie is te vinden op www.zmf.nl

Plan Boom Zeeland
De gratis boompjes uitdeelactie (Plan Boom Zeeland) is een initiatief van de ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden i.s.m verschillende gemeentes en woning-coöperaties. Op 11 afhaallocaties, verspreid over Zeeland, staan zo’n 150 vrijwilligers klaar om maar liefst 18.000 boompjes uit te delen aan de tuinbezitters die in september de boompjes bestelden.

<terug naar overzicht