<terug naar overzicht

Biodiversiteit, wat is dat eigenlijk?

08-02-2021

Alles wat op aarde leeft staat voor biodiversiteit. ’Bio’ betekent ’leven’ en ’diversiteit’ betekent ’verschillend’.

Biodiversiteit gaat dus over alle plant- en diersoorten. Van de kleinste dieren die je alleen met een microscoop kan zien tot grote zeezoogdieren zoals deze walvis. Ze leven met elkaar samen en zijn van elkaar afhankelijk. Samen houden ze de natuurlijke balans op aarde in evenwicht. Zonder die balans kunnen wij geen voedsel verbouwen, geen frisse lucht inademen en wordt onze omgeving, bijvoorbeeld door extreme hitte, erg oncomfortabel. Dus wanneer er een paar soorten verloren gaan, is dat een groot probleem voor alle andere soorten – waaronder wijzelf.  

 

Bomen zetten koolstofdioxide om in zuurstof en groen. Vissen en waterplanten voorkomen algengroei en houden ons water schoon en helder. En al ons eten komt direct of indirect uit de natuur. Zonder zuurstof, water of voedsel kunnen we niet overleven, en al het leven om ons heen houdt onze toevoer van zuurstof, water en voedsel in stand. 

 

Wil je met de leerlingen aan de slag rond het thema biodiversiteit,  ga dan met de kinderen de natuur in.  Laat ze de natuur beleven en ervaren zodat ze deze en de diversiteit leren kennen en waarderen. 

Gebruik onze lesmaterialen en kisten Bijvoorbeeld “Bomen Boeien”, de vernieuwde bijenkast en  bijenkorf, “water leeft” of  Bodemhelden Kijk op onze reserveringssite, want eigenlijk heeft bijna alles met biodiversiteit te maken! 

 

Lesmaterialen reserveren 

Klik hier om de materialen te reserveren.

Heb je nog niet eerder lesmateriaal bij ons gereserveerd? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je door het inlogproces heen.