<terug naar overzicht

Nieuw lesmateriaal over duurzame energie.

10-10-2018

Wil je rond de Dag van de Duurzaamheid aan de slag met het thema energie en duurzaamheid? Kijk dan eens naar onze lesmaterialen rond deze thema's.

10 oktober 2018 is het de Dag van de Duurzaamheid. Op meer dan duizend basisscholen wordt een duurzaam verhaal voorgelezen. Speciaal voor deze tiende editie van de Voorleesactie verschijnt een nieuw boek De kracht van nieuwe Energieover duurzame energie.

Wil je op school ook aan de slag met het thema energie en duurzaamheid. Kijk dan eens naar onze lesmaterialen rond de thema.

Nieuw is het lesmateriaal 'Tegen-de-wind-in-auto' voor bovenbouwleerlingen van de basisschool.

Met dit lespakket kunnen de leerlingen uit de bovenbouw een ‘tegen-de-wind-in’ lego-autootje bouwen dat te zien was in een tv-uitzending van de Wilde Keuken. Kijk eerst samen met de leerlingen naar deze uitzending via Uitzending Gemist, waarin Wouter Klootwijk op bezoek gaat bij uitvinder Kees Groot. Kees vertelt over zijn uitvinding, de zelfdenkende windmolen op een verticale as, die altijd draait (als het maar waait). Het maakt niet uit van welke kant de wind komt! 

Uitvinder Kees Groot demonstreert de windmolen met  een auto van Lego die tegen  de wind in kan rijden. Hoe? Daar kom je zelf achter met dit lespakket.

Na het zien van de film  bouwen de leerlingen in groepjes zelf een 'Tegen-de-wind-in' auto. Er is materiaal voor 6 auto's. En dan wind maken en racen maar!

Voor groep 7 en 8, en de onderbouw van het VO hebben we de leskist 'Energie: Zon, wind en aardwarmte'.

6 groepen gaan elk met 1 kistje aan de slag. 

  • 2 groepen gaan propellorbladen maken voor een windmolen die vervolgens de lampen moet laten branden. En waar zet je die molens dan neer in Nederland?
     
  • 2 groepen gaan met een handpomp aardwarmte naar de verwarming van het huis pompen en ja, de temperatuur stijgt. Is die energie helemaal gratis?
     
  • 2 groepen gaan bepalen hoe schuin de zonnecellen op het dak moeten staan; dat kun je gewoon zien. Maar wat als je huis niet op het zuiden staat?

Alle resultaten komen vervolgens samen, als elke groep haar bevindingen aan de hand van een vragenlijstje met de klas deelt.

Nog energie over? Speel dan het Energiespel voor Wattjes

Dit energiespel is een variatie op een estafette. Elk team moet voldoende Watt ophalen om de zelf gekozen apparaten te laten werken. Wie het eerst zijn apparaten kan 'aanzetten en gebruiken' is de winnaar. Een leuk renspel dat aansluit bij de leskisten 'Energie'.

Voor de kleuters is er de vertelkist 'Ye en Bo barsten van de energie'.

Deze vertelkist hoort bij het voorleesboek 'Ye & Bo barsten van de energie' waarmee jonge kinderen op een speelse wijze kennis maken met duurzame energie. De kist bevat onder andere attributen en vertelplaten om de kinderen actief mee te nemen in de avonturen van Ye en Bo. 

Het verhaal: Ye en Bo spelen samen in huis. De batterij van de bestuurbare auto is op. Nu doet de auto het niet meer. Op school leren ze dat je batterijen weer op kunt laden en hoe je op een duurzame manier elektriciteit kunt maken. Ze gaan op pad, door energie-rijk Zeeland! Ze bekijken hoge windmolens, zeilen mee met een bootje op de Oosterschelde en warmen zich op in de zon. Zo ontdekken ze op een speelse wijze dat de zon, de wind en het water energie geven.